SDG sin profilfont
fra The Foundry




Change your face...

TYP-O-RAMA
DZ is sliding down the typefaces of things...


Den nye SDG-profilens bruk av britiske the foundry´s font Gridnik er fanget opp av "The grown up magazine for men": ARENA (som i tillegg bruker Meta-arvtageren Interstate (av Tobias Frere-Jones) som norske Devisuelt også har lagt sin elsk på. SDG-profilen er forøvrig fresh og humoristisk og ganske orange - nice one. Retro 80-talls-Commodore/Z. Licko-trenden smitter stadig over fra web til print og typ-o-rama kan rapportere om grande pixels tilogmed på Eva Dahlgrens siste turnéaffisch! Det heftige livsstilbladet BIG MAGAZINE fra NYC får mer enn typografisk ståkarakter. Den eminente norske fotografen Sølve Sundsbø (ex Nick Knight assistent) sitt 3D-arbeid er på førstesiden i nr. 23 og bladet er designet av det britiske killer-paret Lee Swillingham og Stuart Spalding. De har designet og art directed THE FACE i fem år og i april i år konvergerte de til DAZED AND CONFUSED. Men: Tok de med seg alle fontene tro? The Face sin nye AD Craig Tilford ser ut til å bli etterlatt med KUN Helvetica i ymse varianter (men han utnytter det maksimalt dog...). The Face får imidlertid stryk for sin bruk av Chicago i TrueType variant. DEN skal ihvertfall ikke være glatt og rund! RAY GUN som inspirasjonskilde for sultne designere kan fra nå av skrinlegges. Barry Deck som har tatt David Carsons arv videre med nennsomme hender i 7 mndr. (bl.a. sammen med Warren Corbit og Hwee Min Loi) tok sine tegnesaker og gikk da de nye eierne forsøkte å tvinge ham til å vanne ut sitt uttrykk, droppe bruken av Barry´s font Eunuverse og dedikere all tid og krefter til Ray Gun Publishing. Han kunne ikke fortsette under slike forutsetninger og vinner stor respekt i DZ for denne faglige standhaftigheten. Kjøp heller Euneuverse fra
Thirstype og boikott Ray Gun (hvem brydde seg om artiklene uansett?). Thirstype sin nye website er et godt eksempel på ypperlig kombinasjon av god design, teknologi, og brukervennelig interface samt god shoppingløsning. De har blant annet en MM Director-sak (Thirstyper) som gjør at du kan teste ut alle fontene og skrive hva du vil i riktig font i browseren din! Etter relanseringen av siten er antallet usersessions firedoblet og salget av fonter merkbart øket. Det norske medlemmet av Thirstype-klanen Magnus Rakeng holder på med en ny font som foreløpig er uten navn og uten endelig form. I mellomtiden kan den fremdeles relativt ubrukte og potente skriveskriften Radio anbefales. Thirstype gir forøvrig prosenter av sin fontomsetning til et teknologifond for Cranbrook Academy of Art etter at P. Scott Makela plutselig døde av et ukjent virusangrep 7. mai. Makela har besøkt Norge to ganger og holdt foredrag i Oslo og Bergen til inspirasjon for mange. Han var sammen med sin kone Laurie Haycock Makela "Artist in residence" og leder for 2D design-avdelingen på Cranbrook. Han gjorde markante jobber som musikkvideoer for Miles Davis (den siste før Miles døde), Michael Jackson (Scream) og 10.000 Maniacs, film/poster for David Sylvian (Scott´s font Dead History er brukt på David Sylvians nyeste album Dead Bees on a Cake, som forøvrig er designet av Russel Mills), reklamefilm for Lotus Notes og designprofil for Twin Peaks-produsenten Propaganda Films. Vi kan ihvertfall memorere hans ord "If you don´t go out far enough you never know what´s possible".
Tibor Kalman var en annen svært markant designer og skribent som også nylig døde. På den fjerde Fontshopkonferansen TYPO BERLIN 99 15-17. april hadde han nettopp falt bort i Puerto Rico etter lang tids kreftsykdom, men rakk å gjøre ferdig en presentasjon som ble vist for publikum. Kalman var kjent for sitt arbeid med Benetton sitt Colors magasin. Kalman var opprinnelig fra Ungarn og emigrerte til USA i 1956, var AD hos Barnes & Noble og startet sitt eget firma M&Co. Tibor Kalman tilbrakte tid på Cuba etter den revolusjonen. Bare for at denne spalten ikke skal bli for trist kan det nevnes at blandt foredragsholdere på TYPO 99 var også Kai «Powertool» Krause og Carlos Segura fra T-26. Opprinnelig Cubanske Segura har visstnok 10 stk. Harley Davidson-sykler i garasjen, men har nok ikke så lyst til å la «hans egne» fontdesignere sitte på. Distribusjonskontraktene ryktes å helle litt i designernes disfavør Denne spalte tror kanskje Carlos tenkte på ansiktet til sitt medmenneske Kai Krause da han lanserte T-26 sin pay-off "Change your face!". I samme åndedrag kan jeg anbefale det lille norske magasinet HOT ROD, som blant mye annet artig hittil har kunnet by oss på engasjerende hjemme-hos-reportasje med den eminente fotograf og videoregissør Rocky Schenck, gatebilder fra Los Angeles og ikke minst oppskrifter på ny og urban-asiatisk mat med koriander mm. som sikkert bør spises med pinner... Andre, kanskje enda mer uunværlige livsstil/moteblader for tiden er f.eks. FLAUNT. The May is shue (hehe...) har et bilde av Elisabeth Shue på forsiden med PRADA-kjole, men det er litt synd at det er et ultranært portrett som ikke viser noen kjole... Uansett er den jo sikkert der og Shue er udiskutabelt vakker. De bruker dog Meta og News Gothic. Flaunt er fotomessig sett usedvanlig lekkert og deres snedige bruk av dobbel forside (og en artikkel) med utstansede former beviser at eksperimentering faktisk skjer i bladverdenen. Denne spalte etterlyser mer kompleks trykkteknikk og eksperimentering med lakk, ferniss, utstansing og multifargetrykk. Vi har definitivt ikke sett yttergrensene for hva trykkmediet kan anvendes til ennå. CITIZEN K som alltid har rotet godt i typografihistorien fortsetter sin smakfulle gjenbruk av gamle klassikere. i vårnummeret bruker de bl.a Avant Garde, Futura Light. SLEAZENATION er kledelig stramme i typograferingen og Budweiser-annonsevedlegget til juninummeret TRANSATLANTIC har intervju med Beastie Boys og AIR-formgiveren Mike Mills.

Millennium Tension Part I: Kalenderforlaget har i sitt brosjyre-fremstøt overfor næringslivet en del interessante Millenniumsymboler© som kan «markere bedriften i millenniumåret». Symbolene kan kjøpes eller egen jubileumslogo kan utvikles for bedriften! Denne spaltes soleklare favoritter er Millenniumsymbol© #6 hvor en mann sjonglerer lett og ledig med tallet 2000 i Futura, Millennium-symbol© #5 som er et nedadgående stjerneskudd med 2000 i halen, satt med mindre punktstørrelse jo lenger ned stjerneskuddet går. Til slutt Millennium-symbol© #7 som er tallet 2000 i computer-3D-med-metallfinish hvor sifrene går ihverandre litt Audi-aktig og attpåtil er litt embosset på en måte... Vi velger imidlertid å kun beskrive dette verbalt. Muligheten for personlig tolkning og egenopplevelse er mye større, og man blir ikke begrenset av de visuelle rammene.
neste artikkel>>